Европейската комисия се опитва да спаси споразумението за бежанците, сключено между страните от ЕС на юнската среща по въпросите за миграцията, съобщава  Le Figaro.

Както припомня изданието, тогава на представителите на европейските държави им трябваше цяла нощ, за да стигнат до съгласие и да подпишат документ, в който се твърди, че пребиваващите в Европа мигранти трябва да се разположат в «контролирани центрове, създадени в страните от ЕС».

В текста нееднократно се подчертава, че създаването на такива центрове трябва да бъде «доброволно» решение на страните-членки на ЕС.

В това и се заключава препятствието, отбелязва изданието.

Независимо от това, че текстът на споразумението беше единодушно подкрепен от всички участници в срещата, понастоящем нито една от 28-те страни, влизащи в ЕС, не се е съгласила да разположи на своя територия подобен център.

Последният опит да бъдат склонени европейските страни към изпълнение условието на споразумението бе предприет във вторник, когато Еврокомисията предложи да се покрият всички разходи за издръжката на центровете за прием на бежанци — €6 хиляди за всеки приет в страната мигрант.

Публикуваният от Европейската комисия документ предполага също отделянето за тази цел на човешки ресурси и оказването на техническа подкрепа.

Представителите на комисията не успяха да уточнят, за каква сума може да става дума в края на краищата, те се ограничиха с уверенията, че необходимите средства са налични в европейския бюджет в достатъчно количество, отбелязва изданието.

Петя Паликрушева

Източник: http://www.lefigaro.fr/international/2018/07/24/01003-20180724ARTFIG00295-bruxelles-tente-de-sauver-l-accord-de-juin-sur-les-migrants.php?redirect_premium

 

Тагове: ; ; ; ;