Арестуваната в САЩ Мария Бутина счита, че я преследват заради политическите й възгледи, съобщиха от руското посолство.

«Бутина каза, че има твърдото намерение да докаже своята невинност. Тя изрази мнение, че я преследват заради политическите й възгледи и за «не този цвят на косите».

Ще се стремим да освободим Мария», се казва в съобщението на ведомството след визитата на неговите сътрудници при рускинята.

От посолството съобщиха също, че следващото посещение ще бъде на 2 август.

ДЕЛОТО БУТИНА

Рускинята бе задържана през юли. Тя е обвинена за сговор с цел работа като агент на чуждо правителство без регистрация към Министерството на правосъдието на САЩ, а също за работа като чуждестранен агент.

Заплашва я 15 години затвор. Бутина заяви в съда, че е невинна.

Москва нарече обвиненията измислени. Адвокатът на Бутина подчерта, че тя не е извършвала никакво незаконна дейност, а нейните връзки в САЩ се обясняват напълно с ученето й в местния университет в специалността «Международни отношения».

Официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова по-рано отбеляза, че рускинята е задържана непосредствено преди срещата на Владимир Путин с Доналд Тръмп в Хелзинки, за да бъде минимизиран позитивният ефект от срещата.

Създава се впечатление, че ФБР изпълнява политическа поръчка, а претенциите към Бутина са «изсмукани от ръцете», добави дипломатът.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;