След влизането си в НАТО Македония не само ще участва във формирането на политиката на алианса и в неговата военна дейност, но и ще стане важен регионален играч, това счита изданието  Balkan Insider.

Що се отнася до политиката на Русия за запазването на неутралитет в четирите балкански държави — Сърбия, Македония, Черна гора и Босна — то тя, както отбелязва изданието, «явно претърпя неуспех».

По-рано съобщихме, че македонският парламент прие днес със 76 гласа «за» и нито един против или въздържал се Декларация за подкрепа на процеса за членство на Република Македония в НАТО, предаде агенция МИА, съобщи БТА.

Депутатът от управляващата партия Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/ Хари Локвенец заяви, че членството в НАТО носи сигурност и стабилност, но най-големите косвени ползи от него не са военни, а икономически.
Драган Данев от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ изтъкна, че неговата партия подкрепя декларацията, и добави, че членството в НАТО е не само придобивка, но и сериозна отговорност.
«Членството в НАТО не значи, че веднага от изток и от юг, от запад и от север ще се отворят кранчетата и в Македония ще потекат мед и мляко», каза Данев

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;