От посолството на Русия в САЩ коментираха Кримската декларация, която по-рано бе приета в САЩ. Това са казва в изявлението, публикувано на страницата на руската дипломатическа мисия във Фейсбук.
«Чрез декларации и изявления за Крим Държавният департамент говори ежедневно. Нищо ново не сме чули. Само се убедихме, че партньорите живеят в друга реалност», се уточнява в текста.
Според дипломатите, американските колеги оперират с международно-правни документи, «съдържащи положения за правото на народите за самоопределение», които са залегнали в основата на завръщането на полуострова в състава на Русия.
«Очакваме декларация от Държавния департамент за това, че Косово е Сърбия», завършиха от посолството.
По-рано се съобщи, че държавният секретар на САЩ Майк Помпео е подписал Кримска декларация.
Отбелязва се, че документът определя непризнаването на Крим за част от Русия от страна на САЩ.
Крим стана руски регион след проведения там през март 2014 година

референдум, на който болшинството жители на полуострова се съгласиха с присъединяването към Русия.

По-рано президентът на Русия Владимир Путин заяви, че страната му не би предала Крим на Украйна при никакви обстоятелства, предава ТАСС, цитирана от Агенция Фокус.

„Когато противоконституционен военен преврат се извърши в Украйна и властта бе взета чрез сила, нашата армия се намираше легално в Крим, нашата военна база беше там по силата на сключени споразумения“, заяви Путин.

Той обърна внимание на факта, че „руската армия винаги е присъствала в Крим“.

„Първото нещо, което направихме, бе да увеличим контингента си, за да предпазим нашите въоръжени сили там, нашите военни съоръжения, където, както видяхме, редица нападения и посегателства се подготвяха.

Така започна всичко. Нашите служители винаги са били там. Както вече казах – те бяха там, не са участвали в нищо“, допълни Путин.

„Когато, обаче, спиралата на противоконституционните действия на Украйна започна да се завърта, когато хората в Крим си мислеха, че са в опасност, когато националисти бяха изпращани там с влакове, започнаха да блокират автобуси и наземен транспорт, хората искаха да се защитят.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ;