Брюксел предприема последен опит да убеди Доналд Тръмп да не въвежда нови тарифи за автомобилния сектор на ЕС, независимо от това, че надеждата за възможността да се избегне широкомащабна търговска война със САЩ да става все по-малка, пише  The Financial Times.

Подготовката на Брюкел към ответни действия се базира на гледната точка, че всяка стъпка на САЩ срещу автомобилната промишленост, нарушава правилата на Световната търговска организация, а това позволява на ЕС да предприеме контрамерки в опредлени законови предели, пояснява изданието.

Комисарят по търговия на ЕС Сесилия Малстрьом, която ще съпровожда Юнкер в пътуването му до Вашингтон, миналата седмица заяви, че тяхната цел се заключава в това, «да се опитат по някакъв начин да работят заедно» за решаването на проблемите в търговската сфера»

«Дайте да подходим към това като съюзници и партньори, каквито и сме», добави тя, отбелязвайки, че визитата предполага срещи с представители на конгреса на САЩ, а също с други официални лица.

В идеите на Брюксел присъства перспектива за многостранни преговори между най-крупните страни-експортьори на автомобили по повод намаляване на митата или двустранни преговори между ЕС и САЩ за търговско споразумение, което би намалило митата върху по-широк спектър от промишлени стоки, се съобщава в статията.

Но и капиталите на отделните страни, а и чиновниците от ЕС изпускаха възможността за пробив, не на последно място заради това, че САЩ проявиха малко заинтересованост за международни преговори, които предлага Брюксел.

Според думите на високопоставени дипломати от ЕС, сега «никой не е настроен оптимистично».

Ще се наложи Юнкер да балансира във връзка с това, че много правителства в това число Франция и Холандия, ясно дадоха да се разбере на срещата на дипломатите миналата седмица, че ЕС не трябва да води преговори «под заплаха», подчертава  The Financial Times.

Представителите на ЕС заявиха, че подобни преговори могат да започнат само след като Доналд Тръмп понижи митата върху стоманата и алуминия и престане да заплашва с тяхното повишаване автомобилния сектор.

Всяка сделка със САЩ трябва да обезпечи равна изгода за двете страни, убедени са от ЕС.

Германия, чиято автомобилна промишленост най-силно ще пострада от американските мита, зае значително по-мека позиция и подчертава необходимостта от проучване на всички варианти за предотвратяване на войната, за която канцлерът Меркел предупреди миналата седмица като за «реална опасност за процъфтяването на много хора в света».

Петя Паликрушева

Източник: https://www.ft.com/content/7fe120f0-8d8e-11e8-b639-7680cedcc421

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;