Омбудсманът Мая Манолова пое ангажимент да е посредник между двете групи протестиращи хора с увреждания пред Народното събрание, съобщи БТА.
Тя се срещна днес с представители на двете протестни палатки пред парламента. Омбудсманът е категорична, че проблемите на хората с увреждания са общи и те трябва да седнат на една маса.

Манолова пое и ангажимент да върне протестиращите майки на деца с увреждания в работната група, която обсъжда закон за хората с увреждания в социалното министерство.
По думите на омбудсмана е притеснително, че освен майките и национално представителните организации имат възражения към реформата, която предстои, както и съмнения дали изобщо ще има такава реформа.

Мая Манолова посочи, че до момента от вариантите на закон за хората с увреждания става ясно, че това е имитация на реформа и не се предлага нищо ново.

Омбудсманът допълни, че е поела ангажимент да участва активно в работата по закона за хората с увреждания и идния понеделник ще бъде в работната група, като очаква предложения за реформи.
Националнопредставителните организации ще имат утре шествие с искането за реформа, която да не е «на парче», а да се мисли за години напред, каза Хари Хараламбов от Съюза на слепите в България.

Той е предложил на Мая Манолова да изтегли законопроекта за личната помощ и в администрацията на омбудсмана да се създаде контактна група с представители на двата протестиращи лагера, като се обсъди част от законопроекта на омбудсмана да влезе в закона за хората с увреждания.

Мая Манолова припомни, че тя и майките, при внасянето на законопроекта, посочиха, че подкрепят и трите законопроекта — изготвения от тях, и двата, които се обсъждат в социалното министерство, стига в тях да има реални реформи.

Те са склонни законопроектът за личната помощ да изчака приемането на другите два.
Майките на деца с увреждания също организират утре форма на протест.

Те ще изпращат депутатите в «заслужена почивка» с пояси, детски играчки и «други забавления» за плажа, каза Вера Иванова.

Тя съобщи още, че преди големия им протест в понеделник, майките ще отидат до холандското посолство, за да поискат социална и здравна закрила за хората с увреждания, защото, по думите им, в България те се обречени на гибел.

След това ще обиколят и други посолства на държави с добра социална политика.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;