Най-добрият сдържащ фактор по отношение геополитическите амбиции на Путин се заключава не в неголемия брой танкове и ракети, а в новите пътища, по които може да се превозват тежки граждански транспортни средства, счита  Popular Mechanics.
Това би могло да реши големия проблем на НАТО — неспособността да изпращат транспортни средства и да ги доставят там, където те са необходими.
НАТО е основано на принципа на колективната отбрана, това е организация, в която всеки член помага на другия в случай, че руските военизирани части или танкове се появят на тяхна територия, пише изданието.
Но заради европейските пътища не е възможно бързо да се прехвърлят войски и техника, които да попречат на руската агресия.
Много пътища няма да издържат товара в транспортирането на тежката техника, превозваща танкове и тежка артилерия до линията на фронта.
В някои европейски страни действат ограничения за теглото на транспорта.
Много тунели и мостове в Европа са твърде тесни за широкия транспорт, отбелязва изданието.
Другият начин, по който НАТО  може да транспортира войска и техника, е чрез влакове.
Но дори ако влаковете изпълнят огромната част от работата, системите за транспортирането на тежка техника продължават да са необходими, за да прехвърлят танковете там, където те са нужни.
«ЖП пътищата и гарите също са факсирани цели, Русия без съмнение ги е набелязала за възможен саботаж, кибератаки и въздушни бомбардировки», твърди  Popular Mechanics.
«В случай на криза системата за транспортиране на тежка техника  ще бъде безценна.
Понастоящем техният брой е силно ограничен.
За обезпечаването на ефективното сдържане и максимизирането на скоростта на укрепването на НАТО трябват повече такива системи», се казва в неотдавнашния доклад на Центъра за европейска политика.
Петя Паликрушева
Източник: https://www.popularmechanics.com/military/weapons/a22518247/nato-roads-het-europe-tanks/

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;