Какво остана от НАТО след бурното европейско турне на Доналд Тръмп, по време на което главата на Белия дом подкрепи Владимир Путин, а не собствените разузнавателни служби, този въпрос задава на страниците на немското издание

Handelsblatt бившият премиер на Швеция Карл Билдт.

Карл Билдт

На тези, които гледат на света «през розови очила», може би им се струва, че «най-важният западен стратегически алианс» малко или много е наред, но всъщност НАТО «е в опасност», доколкото съдбата му се намира в «пренебрежителните» ръце на Тръмп, твърди експертът.

Както припомня Билдт, според съществуващите споразумения, членовете на НАТО трябва да увеличат разходите си за отбрана до 2 % от БВП до 2024 година.

Но по време на преминалата вече среща Тръмп внезапно обявил за нова цел: 4 %, което превишава дори разходите за отбрана на самите САЩ, пише в изданието.

В продължение на последните десетилетия във фокуса на вниманието на НАТО бяха главно «миротворческите операции в отдалечени места», а не обезпечаването на собствената безопасност, отбелязва политикът.

«За болшинството страни-членки на ЕС мирните дивиденти, получавани от операциите на алианса, компенсираха съкращаването на вътрешните военни разходи», пояснява авторът на статията.

Ситуацията се промени през 2014 година, когато «Русия анексира Крим» и извърши «тайно военно нахлуване» в източна Украйна, което застави страните от НАТО да увеличат собствените разходи за отбрана средно с 4 % за година.

Билдт подлага на съмнение твърдението на Тръмп за това, че САЩ носят непропорционално голяма отговорност за обезпечаване на колективната отбрана на алианса: военният бюджет на САЩ е 72 % от съвкупните разходи на всички членове на НАТО за отбрана, но Америка харчи 2/3 от тези средства за региони извън пределите на Европа.

Почти половината от отбранителния бюджет на САЩ отива да подкрепата на военното присъствие в тихоокеанския регион, още четвърт — за близкоизточните страни, ядрената програма и други сфери.

Петя Паликрушева

Източник: https://global.handelsblatt.com/opinion/world-without-nato-look-like-947595

Тагове: ; ;