Понастоящем в Сирия e налице «разделяне на сфери на влияние», пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Американският Брукингски институт предложи своя вариант за процеса.

Според експерти от аналитичния център, Вашингтон трябва да използва преговорите между Дамаск и Москва, за да постигне защита на различни автономни зони в регионите, намиращи се под контрола на опозицията.

Трябва да се започне от кюрдския североизток на страната, който трябва да се раздели на две зони, за да заглади тревогата на Турция относно «кюрдския сепаратизъм».

Подобни автономни райони трябва да се появят в северозапада близо до Идлиб.

Американските войски трябва да останат в Сирия, за да «помогнат за възстановяването на страната и да подкрепят безопасността на автономните региони докато Асад не напусне властта».

Освен това, САЩ трябва да отделят пари за програми за стабилизация на регионите, контролирани от опозицията.

Както отбелязва  DWN, по-рано американският аналитичен център  RAND предложи

изтокът на Сирия да се предаде на международно управление.

«Съветваме САЩ да предадат провинция Рака след нейното освобождаване на международно преходно правителство, благодарение на което ще бъде създадена неутрална територия, която няма да се контролира от режима, нито от опозицията до окончателното завършване на гражданската война», заявиха експертите от  RAND.

Според тях, ООН не трябва да изпраща миротворческа мисия в «международната зона» в Сирия, вместо това САЩ и Русия трябва да създадат «коалиционни войски», които да получат мандата на ООН.

С подобно решение ще бъдат съгласни не само Русия и САЩ, но и Турция и «другите регионални съюзници на САЩ», добавят експертите от  RAND.

Миналата година бившият държавен секретар на САЩ Елиът Абрамс също заяви, че Сирия с голяма степен на вероятност ще бъде поделена на «сфери на влияние», което означава «меко разделяне на страната със слабо централно правителство», резюмира  Deutsche Wirtschafts Nachrichten.
Петя Паликрушева

Източник: https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2018/07/24/usa-und-russland-treiben-aufteilung-syriens-voran/#1

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;