След влизането си в НАТО Македония не само ще участва във формирането на политиката на алианса и в неговата военна дейност, но и ще стане важен регионален играч, това счита изданието  Balkan Insider.

Що се отнася до политиката на Русия за запазването на неутралитет в четирите балкански държави — Сърбия, Македония, Черна гора и Босна — то тя, както отбелязва изданието, «явно претърпя неуспех».

По време на последната среща на НАТО в Брюксел алиансът предложи на Македония да пристъпи към преговори за членство.
Македония — под ново име и с променена конституция — може да стане 30-ия член на военно-политическия алианс, пише Balkan Insight.
За разлика от ЕС, на когото все по-малко му харесва идеята да се разширява на Балканите, алиансът НАТО — при всички негови вътрешни и външни проблеми — не се измори да се разширява, продължава изданието.
20 години след разпада на Югославия геостратегическата обстановка в региона, който е известен със своята политика на неприсъединяването, рязко се промени, отбелязва изданието.
Словения първа се присъедини към НАТО през 2004 година, след това — през 2009 година — съставът на алианса се попълни от Албания и Хърватия, а през 2017 година — от Черна гора.
Ако не се счита Македония, която бе поканена в алианса, остават такива «тежки случаи», като Босна и Херцеговина, Сърбия и Косово, продължава изданието.
Преди срещата на НАТО в Брюксел генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг увери, че поканата към Македония «няма да промени отношенията на алианса към Сърбия».
С това, както пише  Balkan Insider, Столтенберг показа, че НАТО осъзнава регионалните последствия от своето разширение на Балканите и помни за деликатните отношения със Сърбия след военното нахлуване през 1999 години.
Още по-важен за Белград е въпросът за това, ще бъде ли заставена Сърбия да промени своето отношение към НАТО е към геополитиката в региона след разширяването на алианса около границите й.
Обстановката около Сърбия ще се промени, продължава изданието.
Южното крило на алианса ще бъде засилено, броят на споровете ще намалее, а самият алианс ще стане по-голям.
«Вакуумът на сигурността» ще се съкрати, счита изданието.
Македония, като член на НАТО, не само ще участва във формирането на политиката на алианса и в неговата военна дейност, но и ще стане важен регионален играч, който ще бъде въвлечен в събитията в Косово.
Възможната интеграция на Македония, в която живее голяма албанска общност, ще означава също, че албанският фактор ще бъде по-широко представен в НАТО, което ще окаже влияние  и ще предаде допълнителна тежест в отношенията между НАТО и Белград.
След интеграцията на Албания и на Македония Косово, както отбелязва изданието, ще остане извън алианса, но постепенно ще се насочва към интеграция, а НАТО — както във военен, така и в политически план — ще бъде вече представен в региона значително.
Заради променящата се регионална обстановка Сърбия ще има по-малко възможности да провежда политика на военен неутралитет в дългосрочна перспектива.
Понастоящем Сърбия официално заема неутралитет, но всъщност — иска ли това или не — се приближава към НАТО, твърди  Balkan Insider.
На този етап остава неясно, как Москва ще реагира на разширяване на НАТО на Балканите.
Посланикът на Русия в Скопие по-рано предупреди Македония за това, че, влизайки в НАТО, страната превръща себе си в «законна мишена».
Политиката на Русия, насочена към запазване на четирите балкански държави — Сърбия, Македония, Черна гора и Босна — в позиция на неутралитет, «явно претърпя неуспех».
«Ще бъде интересно да видим какво ще донесе президентът на Русия Путин със себе си в Сърбия тази есен по време на визитата си в Белград, ще може ли Русия да преобърне или да замрази настоящите тенденции», пише  Balkan Insider.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://www.balkaninsight.com/en/article/macedonia-s-nato-membership-will-affect-the-entire-balkans-07-18-2018

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;