На Западните демократични лидери не би им попречило да се поучат от осъжданите от тях властни политици на амбициозност, решителност и бързина в решаването на поставените задачи, уверена е журналистката Клер Фугс от The Times.

Такива лидери, като Доналд Тръмп, Владимир Путин или Реджеп Тайип Ердоган, могат да изглеждат неприятни и деспотични, но те са способности да въплътят в живота мащабни проекти в край-кратки срокове, отбелязва авторът.

Това ги отличава от британските политици, чийто действия са главно безкрайни обсъждания, отбелязва журналистката от британското издание.

Както припомня журналистката от  The Times Клер Фоугс, миналата седмица в ЮАР Барак Обама, «Елтън Джон на публичните изявления», събра пълен стадион от поклонници и изпълни пред тях своите «мелодии за създаване на настроение», а също предупреди за световния възход на «политиците със силна ръка».

Наистина, в съвременния свят силните лидери се намират в подем, съгласява се авторката.

Но Обама и другите шампиони на либералната демокрация грешат, твърдейки, че тази глобална тенденция се основава само на страха и възмущението на избирателите.
На Западните интелектуалци често им се струва, че Тръмп, Путин, Ердоган и останалите подобни, са получи властта си само на базата на негативните страхове пред другите, пише авторката, било то мигранти, богатите елити, безбожните либерали или агресивния Запад.

Според журналистката, заедно с всичко това, гореспоменатите политици притежават още едно качество — умението да решават значими за избирателите проблеми, а също да реализират проекти, способстващи за възстановяването на националната гордост.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.thetimes.co.uk/article/our-timid-leaders-can-learn-from-strongmen-3xhqhk0zw

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;