Високопоставени представители на Държавния департамент на САЩ посетиха Куба с необявена визита за проучване на съобщенията за «акустичните атаки».
Това съобщи ТАСС, позовавайки се на сътрудник от пресслужбата на Държавния департамент.
Изпълняващият длъжността помощник на държавния секретар на САЩ Франсиско Палмиери, заместник държавният секретар по въпросите на мениджмънта Уилям Тод и помощникът на държавния секретар по въпросите на дипломатическата сигурност Майкъл Еваноф, извършиха визита в Куба от 22 до 24 юли.
Отбелязва се, че те са пристигали в Хавана за посещение при персонала на посолството на САЩ «в светлината на новите» съобщения за заплахи към здравето на сътрудниците на дипломатическата мисия.
«Пътуването даде възможност на нашите длъжностни лица от високо ниво по-добре да разберат уникалните проблеми, свързани с тези атаки, както и тяхното влияние върху действията на  САЩ», заявиха от пресслужбата.
От Държавния департамент добавиха, че представителите на САЩ се се срещнали с длъжностни лица от МВнР на Куба и «са се възползвали от възможността да напомнят на кубинските представители за отговорността в съответствие с Виенската конвенция, предполагаща защита на дипломатите».

 

Тагове: ; ;