Около 200 хиляди сирийски бежанци в най-близко време ще могат да се върнат у дома си от страните от Европейския съюз, това съобщи началникът на Националния център за управление на отбраната на РФ генерал-полковник Михаил Мизинцев.

«Понастоящем трябва кардинално да се увеличат усилията с другите страни, преди всичко с Европейския съюз, откъдето в най-близка перспектива ще могат да се върнат до 200 хиляди бежанци», каза Мизинцев по време на речта си на заседанието на междуведомствения координационен щаб към Министерството на отбраната на Русия по въпросите на връщането на бежанците на територията на Сирия.

Той отбеляза положителното влияние на дейността на дипломатите върху общия ход на процеса на връщането на бежанците в Сирия.

Генерал-полковникът припомни, че главата на МВнР на Русия Сергей Лавров и неговия йордански колега Айман ас Сафади са провели телефонен разговор и са обсъдили възможността за бъдещи съвместни усилия за оказване помощ на републиката в нейното следвоенно възстановяване, в това число и за най-скорошното връщане на сирийските бежанци в техните домове.

«Главата на йорданското дипломатическо ведомство изрази пълната готовност на ръководството на страната към сътрудничество за решаването на свързаните с това проблеми.

Във връзка с това се активизира дейността по разясняване на сирийските бежанци, намиращи се в Йордания, че тях ги очакват домовете им и че те ще получат всестранна подкрепа по въпросите за адаптацията им», отбеляза Мизинцев.

Той уточни, че в перспектива ще се появят повече сирийски граждани, готови да се върнат в родината си, за да се включат в процеса на възстановяване на икономиката на страната.

«Сътрудниците на руските дипломатически представителства трябва да отчетат, че данните трябва да се представят на оперативния дежурен по смяна в междуведомствения координационен щаб в съответствие с установения регламент за информационния обмен», добави началникът на Националния център за управление към Министерството на отбраната на Русия.
Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ;