60 години след «триумфа на Революцията» правото на частна собственост ще бъде внесено в новата конституция на Куба, която трябва да бъде одобрена в близките дни от Националната асамблея на народната власт в страната, а след това и одобрена на всенароден референдум.
Според  Le Figaro, това е истинска революция, защото в конституцията ще бъдат закрепени капиталистическите принципи.
Според информацията на официалния вестник на Комунистическата партия на Куба «Гранма», «към социалистическата собственост върху средствата за производство ще се добави признаването на нови форми на собственост, сред които и частната собственост, при това «политическите основи на социалистическата и революционна държава ще останат неизменни», пише френското издание.
За да се избегне съсредоточаването на богатства в ръцете на големи предприемачи, както това беше преди кубинската революция, правото на частно собственост няма да се разпространява върху териториите, в които ще бъде въведен специален режим.
В новия проект за конституция, освен всичко останало, трябва да бъде скрепена «важността на чуждестранни инвестиции за икономическото развитие на страната».
Властите в Куба също имат намерение да променят функционирането на частния сектор, но без да внасят при това поправки в текстовете на конституцията, отбелязва Le Figaro.
Петя Паликрушева
Източник: http://www.lefigaro.fr/conjoncture/2018/07/22/20002-20180722ARTFIG00084-cuba-reconnait-la-propriete-privee.php?redirect_premium

Тагове: ; ; ; ;