На 22 юни френската полиция започна разследване по отношение на сътрудника на администрацията на Еманюел Макрон Александър Бенал.

Седмица преди това бе публикувано видео, в което си вижда, че Бенал лично пребива участник в антиправителствен протест на 1 май 2018 година.

(очевидно Бенал е фашист, бел.ред.)

За изминалата седмица делото срещу «помощника на главата на администрацията на президента», от когото представителите на Елисейския дворец побързаха да се дистанцират, прерасна в «скандал с държавен мащаб».

Не само защото администрацията се опита да скрие действията на Бенал от правосъдието, но и защото, както се изясни, зад скромната длъжност помощник са се криели «кралски пълномощия» по обезпечаване на реда и сигурността в Елисейския дворец.

Благодарение да доверието на президента, Бенал успя да стане «влиятелна фигура във властта», която фигура неотстъпно съпровождаше Макрон и неговата съпруга не само по време на държавните, но и по време на семейните им мероприятия.

Както се оказа, съратникът на президента, освен всичко останало, е бил член на група, занимаваща се със секретните дела на главата на държавата.

Както признават източници от изданието, Бенал е бивш сътрудник на службите за сигурност на Социалистическата партия, «гражданско лице без специално образование», на когото внезапно е поверена защитата на държавния глава.

А той удачно се е възползвал от близостта си с Макрон, пише изданието.

Както става ясно, приближеният до френския лидер е получил от Елисейския дворец множество привилегии, сред които — разрешение да носене на оръжие, служебен автомобил, съвместни тренировки с групата за сигурност на президента, пропуск до заседанията на Националната асамблея и прочие.

По информация на  L’Express, Александър Бенал е получил апартамент в района на крайбрежната Брали в Париж, в сградата на Републиканската резиденция, където живеят най-високопоставените сътрудници на Елисейския дворец.

Както твърди изданието, от държавния бюджет са били отделени  €180 тыс. за обединяването на два апартамента и за създаването на дуплекс с площ 200 кв.м. за нуждите на Бенал.
Петя Паликрушева

Източник:  https://www.lexpress.fr/actualite/politique/alexandre-benalla-les-secrets-du-m-securite-du-president_2027183.html

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;