След срещата на Доналд Тръмп и Владимир Путин в Хелзинки «външнополитическият елит във Вашингтон изпита множество емоции: недоверие, страх и гняв».
Но най-главната емоция от тях е «дълбокото чувство на унижение» от това, че президентът на САЩ се «опозори на международната арена», а президентът на Русия «наблюдаваше това, усмихвайки се», пише Гидеон Рахман за  Financial Times.
На Путин много му хареса да поставя САЩ в неловко положение.
Руският президент вярва в това, че Западът съзнателно «е отслабвал и унижавал» Русия в продължение на десетилетия.
А сега е «настъпило времето за разплата».
В САЩ, както и във Великобритания, Русия се счита за «агресивна държава, която анексира Крим и води необявена война в източна Украйна».
Руският отговор се заключава в това, че западните съюзници са извършили «значително по-агресивни актове» в Ирак и Либия, а и пряко заплашват Русия, разширявайки НАТО до нейните граници, пише Рахман.
На обвиненията за това, че Русия е подронила американската демокрация, Путин, отричайки това, отговори, че САЩ отдавна се опитват да ликвидират руската политическа система.
Руският президент не успя да забрави явната подкрепа на Хилъри Килнтън на митингите в Москва през  2011—2012 години и именно затова започна да се бори срещу кандидата за президент от Демократическата партия на изборите през 2016 година в САЩ, продължава авторът.
Журналистът твърди, че Русия никога няма да признае, че лъже.
Линията на отбрана на Путин се състои в две части: първо, «Западът също лъже», второ — «Русия се намира под обсада», затова «уловките и лъжите — това е необходим защитен механизъм», пише авторът.
В този смисъл официалната линия на Русия «едновременно е абсолютно цинична и напълно искрена».
Руското правителство разпространява лъжа за своето поведение и по света, пише авторът.
(не става ясно, обаче, кои точно са лъжите, бел.ред.)
Русия искрено твърди, че лъжата — като част от по-широка кампания срещу нечестността и агресията на Запада — е напълно оправдана.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://www.ft.com/content/7d63ecc6-8e5c-11e8-bb8f-a6a2f7bca546?desktop=true&segmentId=d8d3e364-5197-20eb-17cf-2437841d178a#myft:notificatio

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;