Руското Министерство на отбраната публикува редица видеа с най-новите видове въоръжения, за които главата на Кремъл Владимир Путин разказа още през март тази година, съобщава Contra Magazin.

Сред американките военни това предизвика «голямо безпокойство», защото те не могат да противопоставят нищо на тези разработки, отбелязва авторът на статията Марко Майер.

Например, крилатата ракета «Буревестник» с ядрена силова установка може да преодолее разстояние минимум от 10 000, а максимум до 20 000 километра.

Във връзка с това главата на Северното командване на ВС на САЩ генерал Лори Робинсън сподели своите опасения пред Комитета за въоръжените сили в сената на конгреса:

«Русия направи приоритет разработването на най-нови крилати ракети, способни да поразяват цели в Северна Америка от по-големи разстояния, отколкото по-рано».

Тези ракети са толкова опасни за САЩ, защото от голяма дистанция редиолокационните системи ще се затруднят да открият техния пуск.

На всичкото отгоре «Буревестник» не е единственото въоръжение, представено от Министерството на отбраната, подчертава изданието.

Така Русия показва на САЩ, че може да създава напълно конкурентноспособна и дори по-съвършена военна техника и без «прекалено раздути военни бюджети, които изсмуква военно-промишления комплекс на САЩ».
Увеличаването на отбранителните разходи до 2 % от БВП в страните от НАТО няма да помогне, ако тези пари се вложат в остарели и относителни безполезни бойни системи, завършва Майер.
Петя Паликрушева
Източник: https://www.contra-magazin.com/2018/07/das-pentagon-zittert-russland-veroeffentlicht-videos-von-sechs-neuen-superwaffen/

Тагове: ; ; ; ; ; ;