Брюксел предприема последен опит да убеди Доналд Тръмп да не въвежда нови тарифи за автомобилния сектор на ЕС, независимо от това, че надеждата за възможността да се избегне широкомащабна търговска война със САЩ да става все по-малка, пише  The Financial Times.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в сряда ще се срещне във Вашингтон с американския президент Доналд Тръмп с цел да отслаби напрежението и да провери различните пътища за провеждане на преговорите в сферата на търговията.

В същото време, демонстрирайки доколко сериозно се отнася Брюксел към заплахата за автомобилния експорт, Европейската комисия продължава работа по определяне на продукцията от САЩ, която може да бъде обложена с допълнителни мита, ако инициативата на Юнкер претърпи неуспех.

Според думите на високопоставен представител на ЕС, Еврокомисията разглежда различни варианти, в това число облагането на стоки от САЩ на обща стойност

€10 млрд с 20 % мита, а също по-дълъг списък със токи за  €18 млрд, които ще се облагат с по-ниски мита.

Продукцията, която може да влезе в списъците, включва чадъри, строителни машини и копирни апарати, се съобщава в статията.

Както отбелязва изданието, визитата на Юнкер ще се състои на фона на нееднократните заплахи на Тръмп да обложи с допълнителни мита от 20 % автомобилите и резервните части на стойност  €50 млрд, ако те са произведени в ЕС.

Тази риторика в последно време се изостри, а президентът на САЩ неотдавна нарече ЕС противник, който се е възползвал от Америка в търговията.

Доналд Тръмп вече въведе мита върху експорта на стомана и алуминий от ЕС, а и разширява търговската война с Китай.

Понастоящем администрацията на САЩ разследва въпроса за това, е ли импортът на автомобили заплаха за националната сигурност на държавата, пише в статията.
Петя Паликрушева

Източник: https://www.ft.com/content/7fe120f0-8d8e-11e8-b639-7680cedcc421

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;