24 юли 2018-Нюз Фронт.

Съединените Щати увеличават натискът на държави по цял свят, с цел да занулят доходите на Иран от продажбата на нефт. Турция няма да участва във въвеждането на евентуални санкции от САЩ по отношение на Иран, съобщава турското издание «Dunya» цитирайки външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

 

«В Турция дойде делегация от САЩ. Ние им обяснихме позицията си. Турция смята, че санкционния натиск по отношение на Иран е грешка. Ние не сме длъжни да спазваме санкциите, въведени от някого по отношение на Иран»,- подчерта външния министър на Турция.

 

Припомняме, че на 20 юли агенция  «Reuters» съобщи, че турската нефтопреработваща корпорация  «Tupras» е съкратила вноса на ирански нефт на фона на заявленията на Вашингтон да се възстановят санкциите по отношение на Ислямска Република Иран.

 

По-рано този месец Брайън Хук, директор по планирането на политиката на Държавния департамент на САЩ, заяви по време на прес-конференция, че целта на Вашингтон е получаването на подкрепата от максимално много държави, за да успее да занули иранските доставки на газ. Енергийните санкции по отношение на Техеран Вашингтон планира да въведе през ноемврии тази година.

Припомняме, че през май президентът на САЩ Доналд Тръмп изпълни предизборното си обещание да излезе от ядрената сделка от 2015 година, съгласувана между Иран и световните държави, според която Техеран е длъжен да затвори ядрената си програма в обмен на постепенна отмяна на санкциите на ООН и едностранните мерки въведени от САЩ и ЕС към Иран.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;