24 юли 2018-Нюз Фронт.

Представяме Ви част от разговора с Едуард Басуринполковник, боен офицер, заместник командващ на корпуса на Министерството на отбраната на Донецка Народна Република.

За някого «ДНР» или «ЛНР» звучи като нещо непознато, а младите републики, които наричат самопровъзгласени или непризнати, всъщност се раждат в епицентъра на един страшен конфликт, който избухва с помощта на външни сили и продължава и до днес. Братоубийствената война, която започна в Украйна, е дейтсвително трагичен прецедент на нашето съвремие, и сигурно ще мине много време преди да успеем да осъзнаем как тази война се случи пред очите на целия свят, и част от него хладнокръвно и безучастно наблюдава случващото се.

 

 

Срещата с Едуард Басурин се оказа много вълнуваща, искрена и топла.

Част от екипа ни се отправи в столицата на младата република Донецк, за да се потопи в живота на хората там и да види с очите си как живеят днес. Излишно е да напомняме, че сме братя-славяни, и че малко или много дори сме съседи.

Столицата на маладата република ни посрещна горда и красива. Един от най-чистите градове на Европа, който може да се види. Защото хората там се отнасят с огромна любов и грижа към всичко.

С любовта си към родната земя лекуват раните и белезите от войната.

Тук никой не се оплаква и не се самосъжалява, тук се чувства силен дух и сплотеност. Тук човешките отношения са пречупени през призмата на голямата болка и желанието да защитиш близките си.

Тези хора, про-западните медии наричат «сепаратисти»- а всъщност, това са хора, които се борят за правото си на живот, в собствения си дом.

И ако се върнем към максимата, че от хубавото никой не бяга, ще можем да разберем, защо са поискали да се отделят, след като Украйна в лицето на заемащия постта президент Петро Порошенко предава тези хора и започва да обстрелва домовете им.

Кога ще настъпи мир за децата на Донбас, кой има полза от това войната да продължава, това и още много други въпроси успяхме да обсъдим с Едуард Басурин.

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;