След нашумелите преговори между лидерите на Русия и САЩ Путин и Тръмп в Хелзинки, арменският елит на фона на предстоящите междинни избори търси нови лостове, за да увеличи пропастта между двете държави, въпреки опитите на лидерите да подобрят отношенията.

В САЩ се кани да пътува революционният премиер на Армения Никол Пашинян, преизпълнен с желания да намери приятели отвъд океана след неуспешния си опит за същото в Брюксел.

За политиците на САЩ това е повече от добре. Конгресът, както се съобщава на сайта на Арменския национален комитет, вече събира подписи, за да настоява Тръмп да направи лична среща с Пашинян.

«Окуражeни сме от всички нови възможности за засилване на американското сътрудничество с новото правителство на Армения и се присъединяваме към нашите приятели от Конгреса в подкрепа на администрацията, за да активизираме активно нашите двустранни връзки с основен акцент върху устойчивото развитие на взаимноизгодните икономически отношения», това заявява изпълнителният директор на комитета Арам Хампарян.

Според Конгреса такава среща може да послужи за разширяване на американско-арменския диалог и по-нататъшната международна икономическа интеграция на Армения.

По този начин републиката може да се превърне в пречка в стремежите на Тръмп и Путин да уредят напрегнатите отношения между Вашингтон и Москва, нарушавайки споразуменията на срещата в Хелзинки. Точно на такъв изход разчитат противниците на главата на Белия дом.

Представителите на комитета по арменските въпроси от Конгреса в САЩ  Франк Палоне, Джеки Спиер, Дейвид Трот, Дейвид Валадао, Гус Бирилакис и Адам Шиф в

писмото си до колегите отбелязва, че «диалогът между президента Тръмп и премиера Пашинян с акцент върху икономическото развитие, сигурността и демокрацията е крайно важен за формирането на устойчива база за стратегическо партньорство между нашите страни».
При това Арменският национален комитет на Америка също обяви, че Вашингтон ще бъде постави това като свой приоритет още от самото начало.

В приоритетните направления на първо място е грантът за сума 140 милиона долара.

Съдейки по всичко, за САЩ това не е твърде висока цена за запазването на своя външнополитически вектор, насочен срещу Русия.

Така в най-близко време в страната може да се очаква засилване на антируския курс.

Както при Пашинян, така и при заинтересованите от това западни куратори, за това налице всички средства.

САЩ вече отдавна активно работят в полето на политагитацията в рамките на специални семинари чрез своето посолство и НПО.

Подобно развитие на събитията може да доведе до изостряне на конфликта в Нагорни Карабах, което ще позволи на САЩ да укрепи в републиката своите военни експерти за противопоставянето им срещу Иран.

News Front

 

 

Тагове: ; ;