Срещата на ниво политически директори на «нормандската четворка» ще се проведе тази седмица в Берлин, на нея, както се предполага, ще се обсъжда реализирането на минските споразумения, а също идеята за провеждането на референдум за статуса на Донбас, това заяви пред журналисти секретарят, замглава на МВнР на Русия Григорий Карасин.
Отговаряйки на въпрос на журналисти за това, ще разгледа ли Русия възможността да се проведе референдум за Донбас, Карасин подчерта:
«Какво общо имаме ние?
Донбас се намира на територията на Украйна.
В края на тази седмица трябва да се проведе на ниво политически директори на страните от «нормандската четворка» среща в Берлин, на която ще говорим за това, как да придвижим напред реализирането на «минските договорености».
Там и ще поговорим за проблема».

По-рано украинската депутатка Виктория Сюмар заяви, че Украйна не може да си върне Крим и Донбас, затова трябва да се откаже от тези територии чрез референдум.

В Верховной Раде Украины начали агитацию за референдум об отделении Донбасса

«Ще кажа нещото, което се страхуват да произнесат. В най-близко време за съжаление всичко, включително Крим, ще бъде прекалено трудно да се върне. За да върнем Донбас, трябва да вложим огромни ресурси, строителство, благоустройство на територия. А и населението на Донбас, което тези две години се обработва от руската пропаганда, ненавижда Украйна.

Този въпрос трябва да се реши на референдум. Как украинците виждат бъдещето на Донбас. И по-нататък да изграждаме на базата волята на народа политиката си. Защото ще има много злоупотреби около всичко това», — цитира думите на Сюмар ПолитНавигатор.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ;