Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който по-рано нееднократно се съгласяваше с изводите на американската разузнавателна общност за приписваната на Русия «намеса» в изборите за държавен глава през 2016 година, отново назова тези обвинения измислица.

Това той написа на страницата си в Туитър.

«Излиза, че президентът Обама е знаел за Русия още преди изобрите.

Защо той не е направил нищо за това?

Защо не е споделил това с нашия екип?

Защото това е просто една голяма измислица, ето затова, а още и защото той е считал, че ще победи нечестната Хилъри», написа Тръмп.

По-рано на пресконференция с президента на Русия Владимир Путин в Хелзинки американският лидер заяви, че не вижда причини, на базата на които Русия да е можела да се намеси в изборите през 2016 година, но по-късно той отбеляза, че е имал предвид точно обратното.

При това той подчерта, че напълно вярва на спецслужбите и ги подкрепя.

Разследването за вменяемата на Русия «намеса» в американските избори,  а също за предполагаемите връзки на Тръмп с Москва, които се опровергават от Белия дом и Кремъл, се води от спецпрокурора Робърт Мълър и двете палати на конгреса.

Доказателства за каквото и да било влияние на Русия така и не са приложени, независимо то това, че разследването продължава вече повече от година.

Москва нееднократно опровергава обвиненията в опити да повлияе върху изборите в различни страни, а прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков ги нарече «абсолютно голословни».

Путин заяви, че това са вътрешни разпри в САЩ, руският лидер изрази надежда за прекратяване на разследването и развитие на отношенията между двете страни.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;