В Киберкомандването на САЩ е създадена специална работна група за противодействие на действията на Русия в киберпространството, съобщи командващият генерал Пол Накасоне.

«Създадох руска група, неголяма. Това се вписва в работата на разузнавателната общност на САЩ за извършеното през 2016-2017 години», каза генералът по време на речта си на форума за сигурност в Аспен, щата Колорадо.

Според него, Русия притежава големи възможности в киберпространството, на които «ние трябва да се противопоставим» и «ако това се случи, то ние без съмнение ще можем да направим това» (какъв беден и осакатен речник, бел.ред.)

Накасоне зае поста през май 2018 година скоро след като Киберкомандването бе отделено в отделно командване в състава на Пентагона.

Той също оглавява Агенцията за национална сигурност на САЩ.

Засилване защитата в киберпространството бе прието в САЩ на фона на обвиненията по адрес на Русия за намеса в президентските избори през 2016 година и за опитите за намеса в предстоящите избори за конгреса през 2018 година.

Русия нееднократно опровергава обвиненията за опити да повлияе върху изборите в различни страни, а прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков ги нарече «абсолютно голословни».

Главата на МВнР на Русия Сергей Лавров, говорейки за «руската намеса в изборите на САЩ» заяви, че никакви факти, потвърждаващи това, няма.

Съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън също заяви, че е получил уверенията от руския президент Путин в това, че Русия не се е намесвала в изборите в Щатите.

След срещата с президента на САЩ Доналд Тръмп в Хелзинки главата на РФ Владимир Путин заяви, че Русия не се е намесвала и няма намерение да се намесва във вътрешните работи на САЩ и предложи на САЩ да обсъдят вълнуващите ги въпроси в тази сфера във формата работна група по киберсигурност, която може да бъде създадена.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;