Водещите политици на Германия са убедени: само уверената в себе си Европа е способна да застане на едно ниво със САЩ под ръководството на Доналд Тръмп.

Както отбелязва немското издание  Die Zeit, това се отнася до най-различни сфери: от търговията до гарантирането на сигурността.

Лидерите практически на всички немски партии се изказаха за повишаване нивото на европейското самосъзнание, в това число независимо от мнението на американския президент Доналд Тръмп, се съобщава в статията.

Председателят на съюза на партиите  ХДС/ХСС Фолкер Каудер в интервю с представители на медийната група  Funke подчерта, че с Доналд Тръмп надеждността отчасти се се оказала разрушена.

За американския президент националната изгода е по-важна, отколкото запазването на общността от ценности от едната и от другата страна на Атлантика.

Затова, само, ако Европа се изправи решително и сплотено, континентът ще може да остане на едно ниво със САЩ, при това същото се отнася както до търговския спор, така и до въпросите на сигурността, счита Фолкер Каудер.

Главата на Християн-социалния съюз на Бавария Александър Дубриндт се изказа по въпроса по сходен начин.

Той се придържа към мнението, че, «ако президентът Тръмп решително заявява за интересите на САЩ, за немските политици това трябва да бъде повод също уверено да заявят за интересите на тяхната страна и за запазването на суверенитета на държавата.

Но на подобен подход Германия ще бъде способна само в случай, че тя е готова да инвестира малко повече средства в собствената си отбрана, твърди Добриндт.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.zeit.de/politik/ausland/2018-07/usa-deutschland-beziehungen-fraktionschefs-donald-trump

 

Тагове: ; ; ; ; ;