Следователите по случая дсотравянето на бившия офицер от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в британския Солсбъри показаха на ключов свидетел снимка на евентуалния заподозрян, съобщава вестник Daily Mail.

По данни на изданието, полицията е използвала технологията за разпознаване на лица за идентифициране на двамата убийци, попаднали в камерите за наблюдение.

Убийците били изпратени във Великобритания за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал, а след това се върнали в Русия, твърди изданието.

«Те ми показаха снимка на човек и ме попитаха, виждал ли съм го някога в града и ако да, то къде.

Аз не го познавах.

Те също споменаха жена, с която искат да поговорят, но нямаха нейна снимка», заяви 28-годишният Джош Харис, който живее в Солсбъри в едно общежитие с Дон Стърджес, починал от отравяне от същото нервно-паралитично вещество, от което и Скрипал.

Столичната полиция на Лондон Скотланд Ярд не коментира тази информация.

В английския град Солсбъри на 4 март, според твърденията на британските власти, бяха отровени бившият офицер от ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия, което провокира крупен международен скандал.

Лондон счита, че в отравянето на Скрипал с веществото А 234 е съпричастна руската държава, Москва категорично отрича това.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лаврово през май заяви, че «делото Скрипал» се разпада пред очите заради липсата на каквито и да било доказателства за виновността на Русия.

Официалният представител на руското МВнР Мария Захарова по-рано заяви, че  по делото Скрипал във Форин офис са били изпратени около 60 дипломатически ноти с настояването да се предостави на Русия достъп до разследването, до пострадалите граждани на РФ, а също с молба за правна помощ и предложения за сътрудничество, в това число за провеждането на съвместно разследване, но британските власти не са реагирали.

Екс-главата на британското МВнР Борис Джонсънн през март обвини Русия в отравянето на Скрипал, твърдейки, че доказателствата за вината на Москва са «зашеметяващи».

Обвиненията се оказаха лъжливи.

Главата на секретната лаборатория към министерството на отбраната на Британия по-късно заяви, че експертите на се успели да установят източника на произход на веществото, с което, както твърдеше британската страна, са били отровени Скрипал.

Британското МВнР в същия ден призна, че изводът за съпричастността на Русия към отравянето на Скрипал е бил направен в това число на базата на собствената оценка на информацията.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;