Както показаха неотдавнашните допитвания, голяма част от китайските потребители изразят готовност да бойкотират американските стоки «в случай на търговска война» с Вашингтон, пише Джеймс Киндж за  Financial Times.

По данни на изследването, проведено от експертите на Financial Times, ако започне пълноценна търговска война със САЩ, 54 % от 2 хилядите запитани от 300 градове в Китай вероятно или абсолютно точно ще спрат да купуват продукция американско производство.

Едва 13 % са заявили, че нямат намерение да подкрепят бойкота.

Останалите са отбелязали, че не знаят или и без това не купуват американски стоки.

Изданието отбелязва, че допитването се е извършило между 27 юни и 10 юли — т.е. в голямата си част преди на 6 юли САЩ да въведоха 25-процентните мита върху китайската продукция на стойност  $34 млрд.

Тези действия незабавно повлякоха след себе си ответни мерки от страна на Пекин.

Впрочем, до сега китайските власти не са призовавали никого към мащабен бойкот.

Както коментират аналитиците, Пекин разбира, че подобни акции могат да завършат с ответна реакция отново от страна на САЩ, а последствията ще бъдат непредсказуеми.

По друг начин стоят нещата с Южна Корея.

Миналата година в знак на протест срещу разполагането на територията на съседната държава на американски ПРО китайските държавни СМИ призоваха да се бойкотират южнокорейските стоки и услуги.

Според оценки на Сеул, заради това представителите на средната класа в Китай са се отказали от пътуванията си до Южна Корея, само туристическият отрасъл на страната е изгубил около  $6,8 млрд.

Сходна ситуация се наблюдава и с Япония, когато Китай заради спорните територии обяви бойкот през септември 2012 година.

Както признава китайският блогър Сим Панбан, напрежението в търговските отношения между Пекин и Вашингтон в държавните СМИ се осветлява достатъчно внимателно.

«Главната причина е в това, че САЩ наистина имат силно влияние върху Китай — и това влияние е десет пъти по-голямо, отколкото върху Кореите.

САЩ оказват влияние върху китайската идеология, икономика, а също върху личните интереси на много хора», пояснява Сим Пинбан.

Експертите от Financial Times отбелязват, че най-голяма готовност да се откажат от американската продукция в Китай са изразили представителите на нисшия слой средна класа на възраст от 25 до 29 години и живеещите извън пределите на големите градове и административни центрове.
Петя Паликрушева

Източник: https://www.ft.com/content/18ced918-89c7-11e8-bf9e-8771d5404543

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;