На състоялата се неотдавна среща на НАТО президентът на САЩ Тръмп отдели цялото си внимание върху недостатъчно високите разходи за отбрана, които са налице в европейските страни — членове на алианса, пише за  Bloomberg бившият върховен главокомандващ Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа адмирал Джеймс Ставридис.
Но зад този проблем се вижда друг — значително по-важен: въпросът за бойната готовност на алианса в киберпространсвото, убеден е Ставридис.
«Путин едва и ще пресече границите на НАТО с помощта на танкове, войска и самолети, на има готовност да атакува с цифрови метод, което вече нееднократно бе демонстрирано от него», каза той.
Украинското правителство миналата седмица заяви, че «спонсорираните от Кремъл хакери» са атакували системите за водопровода и канализацията в страната, а няколко дена след това Министерството на правосъдието на САЩ предяви обвинения за взлом на сървърите на Демократическата партия от руски офицери на разузнаването, припомня той.
Според Ставридис, за да може да се даде отпор на Москва, НАТО трябва да започне активна работа в областта на киберпространството.
Петя Паликрушева
Източник: https://www.bloomberg.com/view/articles/2018-07-18/nato-s-real-spending-emergency-is-in-cyberspace

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;