«Администрацията на Буш разбираше, че договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действие прави САЩ беззащитни пред ракетите на Иран, Северна Корея и подобни държави», твърди  WSJ.

Самият Владимир Путин навремето заявяваше, че счита едностранното решение на САЩ за погрешно, но не вижда в него заплаха за сигурността на Русия.

Но по време на последното си интервю Путин нарече разработката на новите руски настъпателни въоръжения, такива като стратегическия ракетен комплекс «Сармат», отговор на излизането на САЩ от договора за ограничаване на системите на ПРО.

По време на интервюто си Путин също отказа да признае, че Русия е нарушила Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действие от 1987 година, забраняващ употребата на балистични и крилати ракети с радиус на действие от 500 до 5500 км, обяснявайки това с разминаванията по въпросите за прилагането на договора.

Той не спомена, че от гледна точка на Пентагона, ракетите, разположени от Русия в Европа, нарушават това споразумение, пише изданието.

Според редакцията, руският лидер «иска да вмъкне Тръмп в преговори», в резултат на които САЩ ще бъдат принудени и в бъдеще да съкращават своя ядрен арсенал и да ограничат неговото използване.

«Господин Тръмп толкова е сигурен в навиците си да сключва сделки и доколкото не е изкушен от въпроса за ядреното оръжие, че се надяваме, че тези преговори никога няма да започнат», признават журналистите.

В тази връзка на конгреса му е необходима «стратегия за сдържане» на Путин, а също «желание на Тръм за сключи с него сделка», счита изданието.

«Членовете на двете партии могат да дадат да се разбере, че никакви договорености по въпросите на въоръжението не може да има, докато господин Путни не престане да нарушава съществуващите споразумения», призовават авторите на статията.

Според тях, «каквото и да е ограничаване на системите на ПРО е неприемливо».

Освен това, ратификацията на каквото и да е ново споразумение от страна на САЩ трябва да има одобрението на две трети от членовете на сената.

Петя Паликрушева

Източник: tps://www.wsj.com/articles/containing-putinand-trump-1531868919?mod=searchresults&page=1&pos=4

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;