Вицепремиерът на Италия Матео Салвини заяви, че властите в Украйна в резултат на «евромайдана» са направили псевдореволюция, платена извън граница.
Вице-премьер Италии назвал «евромайдан» оплаченной из-за рубежа псевдореволюцией

Така Салвини охарактеризира събитията през 2014 година в Украйна, сравнявайки ги със законния референдум в Крим, на който болшинството граждани гласуваха за присъединяването на полуострова към Русия.

«Сравнете референдума в Крим с фалшивата революция в Украйна, която по своята същност беше псевдореволюция, спонсорирана от други държави», заяви политикът.

При това той отбеляза, че в света има някои исторически руски зони с руска култура и традиции, които законно принадлежат на Руската Федерация.

«В Крим имаше референдум, на който 90 % от хората гласуваха за връщането на Крим в състава на Руската Федерация», каза политикът, отговаряйки на думите на журналиста, че гласуването на полуострова уж е било фалшиво.

По-рано Салвини заяви, че италианските власти имат намерение до края на годината да поставят в Брюксел въпроса за отмяната на антируските санкции.

По-рано съобщихме, че заместник премиерът и министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини заяви за своето намерение да подтикне ЕС към облекчаване на антируските санкции, заплашвайки в противен случай да блокира европейските инициативи, съобщава Bloomberg.

По време на пресконференция в Москва Салвини отбеляза, че Русия трябва да се върне в европейското семейство и назова срещата между Путин и Тръмп прекрасно начало.

Според него, самият той е готов за преговори с руските министри и официални лица.

Както отбелязва изданието, италианският премиер на е уточнил за какво иска да преговаря с Русия.

«Надяваме се, че ще успеем да убедим другите правителства с помощта на демократични процедури и убедителни цифри.

Правото на вето — това е само последното средство, но аз не изключвам нищо», предупредил италианският политик.

Както припомня изданието, ЕС и САЩ наложиха на Русия икономически санкции и я лишиха от мястото й в G8 през 2014 година в отговор на «анексията» на Крим.

Според Салвини, от мерките, предприети от ЕС спрямо Москва, най-силно е пострадала Италия.

«Срещите и разговорите са значително по-ефективни от санкциите», заяви Салвини.

Политикът се съгласи с призива на Тръмп Русия да бъде отново част от G8 и добави, че «Русия заслужава това да стои на една маса с най-влиятелните световни лидери».

Петя Паликрушева

Източник: https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-07-16/salvini-hints-at-eu-vetoes-unless-sanctions-on-russia-are-eased

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;