Пентагонът съобщи, че е отделил за Украйна 200 милиона долара за обрана, летално оръжие не се споменава в списъка.

Отделените средства са били планирани в бюджета на САЩ за 2018 финансова година.

«Министерството на отбраната обявява, че ще предостави 200 милиона долара на Украйна за сътрудничество в областта на сигурността за допълнителни тренировки, снаряжение и услуги от съветници, за да се изгради отбранителен потенциал на украинските въоръжени сили», се казва в съобщението.

Общо подкрепата на САЩ за Украйна в областта на отбраната надхвърли от 2014 година един милиард долара, уточниха от американското Министерство на отбраната.

Отделените средства ще отидат за укрепване на командната структура, системите за предупреждение и безопасни връзки, прибори за нощно виждане, за военно-медицински цели.

Графикът по доставките в съответствие с приетото решение ще бъде определен по-късно, уточниха от Пентагона.

Русия нееднократно предупреждава за доставките на въоръжение за Украйна, защото това само ще доведе до ескалация на конфликта в Донбас.

Както нееднократно заявява прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, доставката на оръжие за Украйна отвън няма да съдейства за регулирането в Донбас и за реализирането на Минските споразумения.

Замглавата на МВнР на Русия Григорий Карасин също заяви, че Москва е обезпокоена от планираната доставка на летално въоръжение за Украйна.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;