Както признава редакцията на  The Wall Street Journal, тя се е зарадвала, че президентът Тръмп е признал грешката си, потвърдил е намесата на Русия в президентските избори през 2016 година и дори е заявил, че «прави всичко, което е по силите му», за да предотврати руската намеса на следващите избори в САЩ.

«Проблемът е в това, че той, явно, и до момента не разбира природата на своя съперник на име Владимир Путин, когото той иска да направи свой приятел», отбелязва изданието.

Журналистите не считат за обнадеждаващ и ентусиазма на Тръмп относно съвместната работа с Русия по въпросите за Сирия и за контрола над въоръженията.

«Що се отнася да ядреното оръжие, господин Тръмп е младенец в сравнение с руснаците, които искат да пренапишат историческите документи, за да заложат капан на американския президент с цел по-нататъшното съкращаване на американския ядрен арсенал», пише изданието.

Например, в интервю за телевизионния канал  Fox News след двустранната среща Путин изрази съжаление по повод едностранното излизане на САЩ от договора за ограничаване на системите на ПРО от 1972 година в годините на управлението на Джордж Буш — младши.

Но, според редакцията, руският лидер е забравил да спомене, че СССР нееднократно са нарушавали това споразумение, ограничаващо разпространението на системите за противоракетна отбрана.

Най-яркият пример за подобно нарушение е изграждането на радиолокационната станция в Красноярск.

След разпада на СССР през 1991 година договорът за ограничаване системите на ПРО, всъщност, изгуби сила, но американските президенти, предшественици на Буш-младши, не са го отменяли.

През 2002 година Буш-младши най-накрая излязъл от договора, обяснявайки това с факта, че студената война е завършила и Русия вече не е враг а САЩ.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.wsj.com/articles/containing-putinand-trump-1531868919?mod=searchresults&page=1&pos=4

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;