Новото съвместно допитване на  Reuters и Ipsos показа, че редовите републиканци не само продължават да подкрепят президента на САЩ Доналд Тръмп, но и отказват да вярват в това, че той прави нещата неправилно, пише Slate.

По данни на изследването, 71 % от републиканците одобряват подхода на Тръмп към Русия.

Тези цифри в голяма степен противоречат на гледната точка на лидерите на партията, във всеки случай в контекста на събитията, случили се по време на срещата с Владимир Путин в Хелзинки.

Допитването е било проведено след преговорите и трябвало да отрази колебанието на общественото мнение, но не е фиксирало никакво падане на подкрепата на Тръмп от страна на Републиканската партия заради «путинолюбието» на американския лидер.

Над половината от респондентите  (55%) се отнасят неодобрително към действията на Тръмп по отношение на Русия, съгласни са (59%) с изводите на американските спецслужби по повод «руските опити за намеса» в изборите през 2016 година.

Но, според изданието, тревожно е това, че само 32 % от републиканците считат, че Русия се е опитала да окаже влияние върху изборите.

Що се отнася до демократите, то тук е налице обратната ситуация.

Но подкрепата на републиканците към Тръмп поразява, отчитайки реакцията на обществеността към мекия подход на президента на САЩ към Владимир Путин: риториката на американския лидер е осъдена дори от водещите от  Fox News и

някои съюзници на Тръмп, пише изданието.

Но, ако вярваме на допитването, дори това обстоятелство не е променило ситуацията по никакъв начин, отбелязват авторите.

Петя Паликрушева

Източник: https://slate.com/gdpr?redirect_uri=%2Fnews-and-politics%2F2018%2F07%2Fpoll-finds-70-percent-of-republicans-approve-of-trumps-handling-of-

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;