Руският президент Владимир Путин на срещата в Хелзинки е предложил на американския лидер Доналд Тръмп да се проведе референдум като една от възможностите за разрешаване на кризата в Донбас, съобщи Блумбърг..
Източници на агенцията, които са присъствали на срещата на Путин с посланиците и постоянните представители на Русия, заявиха, че  става дума за референдум под егидата на международни организации, по време на който жителите на самопровъзгласилите се

Донбаска и Луганска народни републики ще могат да изразят мнението си за статута на териториите.

Путин и Тръмп се договорили да не озвучават публично дадения план, за да може американският лидер да го обмисли добре, добавят източниците на Блумбърг

Референдумът за статуса на Донбас под контрола на ОССЕ по устава на ООН може да постави окончателната точка в конфликта.
Но се появяват доста въпроси, как да се определи кой да гласува, отчитайки големия брой лица, които са сменили местожителството си и са напуснали Донбас.
А и Киев няма да признае такъв сценарий, дори в случай на силен дипломатически натиск, това заяви Александър Асафов.
Според него, референдумът за статуса на Донбас е само вариант за регулирането на кризата.
Съдейки по другите изказвания на Путин, направени дори на срещата с Тръмп, новото предложение вселява оптимизъм, но е рано да се говори за неговата реализация.
Референдум о статусе Донбасса является лишь из вариантов по урегулированию кризиса

НАТИСКЪТ ВЪРХУ ТРЪМП В САЩ

«Конгресът дори настоял да се разпита преводачът, за да разкрие той секретната част на сделката в Хелзинки.

Около срещата на Путин и Тръмп вече има много слухове и предположения, всички те носят антитръмповски характер.

Ако референдумът бъде осъществен, то фактически цялата почва за санкциите и свързаните с тях действия около международния натиск върху Русия се приравняват на нула.

Противниците на Тръмп в американския елит няма да позволят това, ще продължат да използват всички негови контакти с Русия за удар върху самия него и по позициите на привържениците на междинните избори», счита Асафов.

В същото време властите в Украйна са разтревожени, че още на първата среща с Путин Тръмп е готов да реши едновременно два украински въпроса, дори без да информира Киев за това.

Украйна вече изпрати официално питане до Вашингтон с молба да се разясни ситуацията.

Бъдещата съдба на Украйна се обсъжда не без нейното непосредствено участие, което се възприема в Киев много болезнено, затова той се опитва с всички сили да се представи като участник на суверенна държава в глобалната политика.

Имитацията на пълноценна държава със своя политическа воля и суверенни цели днес е единствената възможна стратегия на Украйна», резюмира политологът.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;