Украинският президент решил да си присвои 15 милиона долара, предназначени за нуждите на Константинополския патриархат, пречейки по този начин на създаването в Украйна на Единна поместна православна църква.

Преди отпътуването му в Истабул няколко състоятелни спонсори от украинската разколническа църква събрали финансова помощ за Константинопол в рамките на 25 млн долара, но до Вселенския патриарх Вартоломей достигнали едва 10.

Останалите, както съобщават украинските СМИ, позовавайки се на източници, близки до президент, той решил да остави за себе си.

В отговор Вартоломей заявил, че делегацията на Константинополския патриарх няма да пристигне за честването на 1030-годишнината от Кръщението на Рус, което ще се състои на 27 юли в Киев.

«Гостите от Истанбул няма да пристигнат точно по тази причина. В такава ситуация Вартоломей може да се е обидил.

Няма да се изненадам, ако не дочакаме от автокефалията Единната поместна православна църква на 28 юли», цитират СМИ думите на източника си.

Самият Порошенко залага твърде много на създаването в страната на Единна поместна църква, надявайки се да я използва като коз на предстоящите избори.

Но той дори не се се изплашил да внесе в Истанбул «спонсорската вноска», която в украинския контекст може да се оцени като опит да се подкупят върховните свещенослужители.

News Front

 

Тагове: ; ; ;