Парламентът задължи Министерския съвет да не подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти, съобщи БТА.

Решението беше изработено и внесено от всички парламентарни групи и единодушно подкрепено със 177 гласа «за».
Народното събрание задължи правителството да внесе в парламента позиция за общо решение на Европейския съюз по въпросите на миграцията.

В срок до 30 септември 2018 г. МС трябва да представи в НС предложение на България за реформа на т.нар. Дъблинска система за прием на бежанци и конкретно на регламент на Европейския парламент и на Съвета от 26 юни 2013 г.

Във връзка с разискванията по питането на Корнелия Нинова към министър-председателя Бойко Борисов относно политиката на правителството по въпросите на миграцията в България и Европа бяха внесени две проекторешения — на ГЕРБ и на БСП. По искане на премиера беше дадена почивка, за да се обмислят предложенията.

След разговорите на Председателския съвет на Народното събрание председателят на ПГ на «БСП за България» Корнелия Нинова прочете изработеното решение, което е подписано от председателите на всички парламентарни групи. Тя благодари за проявения разум и за подкрепата за проекторешението на левицата, което с разумни предложения било допълнено и засилено.

Тагове: ;