Главата на Чеченската република Рамзан Кадиров на страницата си в социалната мрежа ВКонтакт нарече смешен ареста в САЩ на руската гражданка Мария Бутина по подозрение в шпионаж.

«Господа, но това вече е смешно! Световната държава Америка е разтревожена от това, че крехкото момиче Мария било действало в интерес на Русия.

Ако благополучието и безопасността на Америка може да пострада от това, че едно руско момиче Мария обича своята родина и без зла умисъл прави това, което е по силите й за Русия, то тази ядрена държава е много уязвима — от едно руско момиче», написа той.

Кадиров изрази убеденост в това, че руското външно министерство и другите ведомства ще вземат необходимите мерки за връщането на Мария Бутина в родината.

«Но случилото се е произвол, чийто автори са ярките противници на нормализирането на американо-руските отношения!», заяви политикът.

Припомняме, че министерството на правосъдието на САЩ изискаха арест на Бутина във връзка с подозрения в шпионаж и дейност в качеството й на агент на Руската Федерация.

За това се казва в решението на съда на окръг Колумбия, публикувано на сайта на ведомството.

Според официалния представител на МВнР на РФ Мария Захарова арестът на рускинята прилича на политическа поръчка, изпълнена по молба на тези сили, които «продължават да нагнетяват русофобска истерия».

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;