Жителите на района Манден-Любеке в Северен Рейн-Вестфалия, които са приютили бежанци, започнаха да получават писма от местните власти с настояването да се платят разходите за мигрантите, това съобщава немското списание  Focus Online.

Над 500 граждани на Германия от гореспоменатите градове са получили от властите искане да заплатят по  €46 700.

Размерът на сумата зависи от различни фактори — в това число от следното, става ли дума за дете или за възрастен човек, колко струва издръжката на мигранта.

Както пояснява изданието, причина за това е промяната в законодателството от 2016 година: оттогава гражданите са задължени да плащат разходите за мигрантите в продължение на три години, дори ако те вече са получили официален статус на бежанец.

Тези разходи се оказали твърде сериозни за много от гражданите на Германия, пише изданието.

В писмото от властите, което са получили много доброволци- помощници в Миден, се казва, че гражданите, които са поели задължение пред ведомството за мигрантите,  ще трябва да поемат разходите за издръжката на чужденците, трябва да възмездят всички официални разходи по издръжката на бежанците, включително снабдяването им с жилища, а също медицинското обслужване и помощ в случай на необходимост от напускане на страната.

До 23 юли немците, които са получили такова искане от властите, могат да се изкажат по този повод.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.focus.de/politik/deutschland/buerge-klagt-ich-habe-syrischen-fluechtlingen-geholfen-jetzt-soll-ich-zehntausende-euro-zahlen_id_

 

Тагове: ;