Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че в предложението за решение на управляващите има последователност и е по-добро от това на опозицията, съобщи БТА.

България има изготвена рамкова позиция по реформата за регламент Дъблин, като част от общата реформа на европейската система за убежище, посочи той.

Подкрепяме реформата на регламент Дъблин в посока по-справедливо разпределение на отговорностите и солидарност между държавите членки, каза Цветанов.

Залагаме в българското председателство постигането на съгласие между държавите членки за създаване на работеща и устойчива система за убежище и управление на миграцията със следните елементи — първо силни външни граници на ЕС, в това число общата им защита; сключване на споразумения с трети страни на транзит и произход на реадмисия, по-силната  ангажираност на тези страни за управление на миграцията на тяхна територия, в това число изнесени центрове и финансова помощ. Затова ЕС предвижда повече средства за миграция за новия програмен период, посочи той.
Цветанов каза, че се предвиждат още възможности за доброволна релокация, а в извънредни ситуация, когато държавите членки са подложени на много силен натиск — задължителна релокация, която е ограничена по време и размер, както и да се търсят възможности за по-широко използване на временна закрила.

Министър-председателят не подписа споразумение и не водеше разговори по тази тема, отбеляза Цветанов.

Тагове: ; ; ;