В София пред Паметника на българските революционери от Македония, Беломорието и Одринско се събраха десетки признателни потомци, членове и симпатизанти на ВМРО, общественици и политици, за да отбележат 115 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Това съобщиха от пресцентъра на ВМРО, предаде БТА.

На събитието са присъствали лидерът на ВМРО, вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов, и народните представители от «Обединени патриоти» — Искрен Веселинов, Юлиан Ангелов, Милен Михов, Калин Поповски, Красимир Богданов, Александър Сиди, Станислав Станилов.

Годишнината е била почетена и от представители на Македонския научен институт, от Българското сдружение на родовете от Македония, от Националното сдружение на клубовете на запасното войнство «За честта на пагона» и от Държавната агенция за българите в чужбина.

На паметника са били поднесени цветя и венци в знак на почит към героите, отдали живота са за освобождението и обединението на Родината.

В думите си пред събралото се множество вицепремиерът Красимир Каракачанов е напомнил за саможертвата на въстаниците, които със смелостта и безкористността си трябва да служат за пример на днешните поколения.

Той е отбелязал, че преди 115 години отзвукът от въстанието и кървавото му потушаване насочват общественото внимание на европейските държави към съдбата на поробените българи в Македония.
Паметната дата е била отбелязана и с шествие в Благоевград.

То е било водено от народния представител от «Обединени патриоти» за Благоевградска област Атанас Стоянов, който е и заместник-председател на ВМРО.

С развети знамена на ВМРО, понесли ликовете на легендарни войводи, участниците в шествието са достигнали до паметника на Гоце Делчев на централния площад в града. Там признателните патриоти са положили венци и цветя.

Слово пред събралите се е произнесъл депутатът Атанас Стоянов, който е акцентирал върху значимостта на Илинденско-Преображенското въстание за българската история.
И в събота, 21 юли, продължават събитията, с които се отбелязва годишнината от най-голямото българско въстание в Османската империя — Илинденско-Преображенското.
В София от 11.00 часа в парка «Св. Троица», в район «Илинден», ансамбълът «Гоце Делчев» ще раздава брошури и ще представи фолклорна програма.

Представители на НД «Традиция» ще направят историческа възстановка на събитията отпреди 115 години.
В македонския град Смилево на 21 юли от 17.30 часа местно време ще започне голямото общо честване на годишнината.

На него ще присъстват българският евродепутат и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, депутати, членове и симпатизанти на ВМРО от България, както и граждани от всички краища на Република Македония.

Честването е под мотото «Общото минало обединява» и е в унисон с вече подписания договор за добросъседство и сътрудничество между Македония и България, посочват от ВМРО.

Тагове: