Върховният съд на Испания реши да прекрати европейката заповед за арест на бившия глава на каталунското правителство Карлес Пучдемон.

Това заяви в четвъртък пресслужбата на Върховния съд.

Оттам поясниха, че съдът не е съгласен с предаването на политика само по обвинения в разхищение на държавни средства.

Във връзка с това бе взето решение «да се оттегли европейският и международен ордер за арест» на Пучдемон, добавиха от Върховния съд.

На 12 юли съдът в германската федерала земя Шлезинг-Голщайн разреши да се  предаде на Испания екс-лидерът на автономията по обвинения в разхищение на държавни средства.

В същото време съдът отклони възможността Пучдемон да бъде екстрадиран по член за «подстрекателство към бунт».

Пучдемон избяга в Брюксел от Испания в края на октомври миналата година след провеждането на референдума за излизането на Каталуния от състава на кралството и провъзгласяването на независимост от парламента на региона.

На 25 март той бе задържан в Германия на път от Финландия за Белгия след издаването от испанския съд на европейска заповед за неговия арест по обвинения в подстрекателство и разхищение на държавни средства.

В момента политикът се намира в Германия.

Според решението на германския съд той е пуснат на свобода под гаранция от €75.

 • По-рано съобщихме, че бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон и неговият приемник Квим Тора обявиха за създаването на ново движение за независимост на Каталуния.
 • Както съобщава испанската преса, организацията си поставя за цел «безусловното» създаване на независима Каталунска Република.
 • Манифестът на новата организация бе прочетен в Барселона, заедно с призива към народа да се присъедини към движението.
 • До сутринта движението получи подкрепата на повече от 13 000 молби за членство.
 • «Народът винаги е вярвал в референдума за независимост и, независимо от всички трудности, той не се предаде», каза Пучдемон.
 • «Ние трябва да продължим да се борим, дори когато се сблъскваме с необосновани репресии и да не отстъпваме от нашата истинска цел: създаването на Независима Каталунска Република».
 • Припомняме, че немската съдебна система иска да предаде политика по обвинение за необосновано разхищаване на властите на Испания, където той бива издирван за сепаратизъм и метеж.
 • По-рано съобщихме, че съдът в германския град Шлезвиг е постановил, че молбата за екстрадиция на бившия каталунски премиер Карлес Пучдемон в Испания на основание злоупотреба с обществени средства е допустима, предаде Ройтерс, съобщи БТА.
  Той обаче отхвърли молбата за предаване на Пучдемон на испанските власти на основание бунт.«Съдът реши тази сутрин, че екстрадицията по обвинението в злоупотреба с обществени средства е допустима», заяви негова говорителка, цитирана от Ройтерс.
 • За да бъде осъществена екстрадицията, се изисква одобрението на главния прокурор на провинция Шлезвиг-Холщайн, на територията на която се води процесът, отбелязва ДПА.
 • Междувременно бившият каталунски премиер остава на свобода, посочва Франс прес, позовавайки се на изявлението на съда.
  Испания поиска екстрадицията на Пучдемон заради ключовата му роля при породилия спорове референдум за независимостта на Каталуния миналия октомври. Каталунският лидер избяга в Белгия след референдума, но на 25 март бе арестуван, докато пътуваше в Германия, припомня ДПА.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;