Имахме огромен обем от сериозни причини да се отнасяме скептично към думите на президента на ФИФА, когато той казваше, че този световен шампионат по футбол е най-добрият в историята, пише изданието.

Но, както продължава USA TODAY, когато Джани Инфантино направи това смело изявление, въпреки всички очаквания, с него се съгласиха огромно множество хора по целия свят.

Авторите на статията отбелязват: никой не е очаквал, че този шампионат ще се окаже толкова потресаващ.

Изглеждаше, че е грешка да се предоставя на Русия възможността да бъде стопанка на подобен шампионат.

Предишният опит на Русия да проведе международно спортно състезания — зимните Олимпийски игри в Сочи — се оказаха добра, но не великолепна идея: съревнованията струваха много на Русия, е след тях остана огромното петно от допинговите скандали.

В случая с шампионата по футбол политиката също заплаши да се намеси в спорта, имаше много признаци, че множество футболни запалянковци ще предпочетат да си останат у дома, а тези, които се решат да заминат за Русия, може би очакваха хладен и дори враждебен прием.

Но всички тези скептици сгрешиха.

Изявленията на Инфантино вече се подкрепят от футболистите, от запалянковците — както тези, които пристигнаха в Русия, така и тези, които останаха у дома си.

«Нямаше никакъв враждебен прием. Руският народ успя да демонстрира своето обаяние, да се проникне с духа на този шампионат и да се възползва от възможността да покаже другата страна на Русия», пише авторът на статията.

Както завършва американският портал, на много хора ще им липсва този шампионат, а за него всички ще си спомнят с топли чувства.

Той подари на всички много — значително повече, отколкото който и да било друг шампионат в света преди това.

Петя Паликрушева

Източник: https://eu.usatoday.com/story/sports/columnist/martin-rogers/2018/07/15/world-cup-why-russia-staged-best-tournament-history/786251002/

Тагове: ; ; ; ;