Новата руска междуконтинентална балистична ракета «Сармат», благодарение на новите технологии, е невидима за всички системи на предупреждение за ракетно нападение и затова е неуязвима за ПРО, сподели военният експерт, член на експертния съвет към Военно-промишления комплекс на Русия Виктор Мураховский.

Благодарение на новата конструкция на ракетните двигатели и новите рецептури за гориво е съкратен активният участък на траекторията, в който работят двигателите от първа и втора степен.

Това позволява да се обезпечи НЕОТКРИВАНЕТО на пуска на подобна ракета от средствата за предупреждение за ракетно нападение от чужди държави, а също позволява да се установят целите на чуждестранните средства за противоракетна отбрана», сподели той в ефира на телевизионния канал  «Россия-24«.

Освен това, новата двигателна установка, използвана в ракетата, й позволява да заобиколи концентрираните в северното полушарие системи на ПРО през Южния полюс, «където траекторията е открита за всякакво приложение на «Сармат».

Експертът отбеляза също, че «Сармат» може да бъде снабден с хиперзвуковия маневриращ блок «Авангард», което прави всеки, дори теоретичните, методи за противодействие безсмислени.

«Никакви вложения, никакви разработки на системи за ПРО в този случай не могат да помогнат», отбеляза той.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;