Завършена е разработката на комплекса хиперзвукови бойни блокове «Авангард», създаден в рамките на укрепването на военната сигурност на Русия, съобщиха от Министерството на отбраната.

«В отбранително-промишления комплекс на Русия е завършена разработката на ракетния комплекс «Авангард» с принципно нови системи — крилат боен блок.

Предприятията от промишлеността пристъпиха към неговото серийно производство», се уточнява в съобщението.

От военното ведомство припомнят, че полетът на крилатия боен блок се извършва на височина няколко хиляди километра в плътните слоеве на атмосферата, за разлика от традиционните военни блокове на междуконтиненталните балистични ракети, които летят към целите по балистична траектория.

Максималната скорост, която развива «Авангард», превишава скоростта на звука над 20 пъти.

Непредсказуемостта на траекторията на полета на новия комплекс е в резултат на неговата способност да маневрира и да заобикаля зоните на действие на ПРО.

«Авангард» има титанов корпус.

Паралелно с пуска на сирийното производство започна подготовката към въвеждането в експлоатация.

«Извършват се мероприятия по подготовката на обектите от инфраструктурата за експлоатацията на ракетния комплекс «Авангард» и се извършва проверка на неговите бойни и експлоатационни характеристики, което ще обезпечи своевременното приеманаване на въоръжение на комплекса», добави заместник командващият РВСН по въоръжението генерал-майор Сергей Пороскун.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;