Гръцкото външно министерство поиска от руското Министерство на външните работи да спре «постоянното неуважение към Гърция». Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на изявление на министъра.
В сряда, 18 юли официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че действия като експулсирането на руски дипломати от Гърция няма да останат без последствия.
Тя също така отбеляза, че Москва разбира, че Гърция трябва да комуникира с руската страна и да «не страда от мръсните провокации, в които, за съжаление, Атина е въвлечена».

«Днешното изявление на представителя на МВнР на Русия са характерен пример за неуважението към трета страна, а също липса на разбиране за съвременния свят, в който държави, независимо от техния размер, имат самостоятелност и мога да осъществяват независима, демократична и многообразна външна политика», се казва в изявлението на гръцкото външно министерство.

Министерството добавя, че подобна «негативна логика» е подтикнала четирима руски граждани да «предприемат действия, довели до тяхното депортиране или забрана за влизане в Гърция».

Също от Атина заявиха, че «трайното неуважение към Гърция трябва да бъде преустановено».

«Никой няма право и не може да се намесва във вътрешните работи на страната», се казва в изявлението.

По-рано МВнР на Русия изрази протест пред посланика на Гърция във връзка с прогонването на дипломатите.

 

 

 

Тагове: ; ;