Журналист от немското издание  Tageszeitung  след преминалия световен шампионат по футбол искрено се удиви, че руснаците «също са хора».

«Руснаците и рускините също са хора», пише авторът на статията Андреас Рютенауер.

Той с удивление открил за себе си, че руснаците, както се оказва, «могат да се веселят, те са любопитни…, радват се на успехите на своя национален отбор и въобще са много приятни хора».

«Кой би могъл да си помисли?

Изглежда никой», отбелязва журналистът, но без да изпада в подробности, на какво основание е направил този извод.

Според него, всички са считали, че в страната «живее злото», но светът би станал по-щастлив, осъзнавайки, че това не е така.

Според него, много западни пътешественици са удивени от съвременна Русия, защото те са си я представяли «по-съветска».

Но туристите «били радостни, че във всички градове работи интернет мрежа, така на никой не му се наложи да пита къде може да се включи в интернет».

Чуждестранните СМИ не за първи път публикуват материали с подобен характер.

През юни The Washington Post публикува материал, в който журналист от изданието изразя крайната си изненада за липсата на празни рафтове в московските магазини.

В навечерието на световния шампионат много чужди СМИ публикуваха редица провокативни материали за предстоящото състезание.

Някои от тях дори призоваваха футболните фенове да се откажат от пътуване.

Но след началото на шампионата много запалянковци, посещавайки Русия, започнаха да критикуват СМИ за лъжливите материали за състезанието и за самата Русия, а болшинството чужди медии кардинално промениха своята риторика.

Например, The Guardian написа, че феновете, които са били на шампионата в Русия, са се върнали у дома си с отлични спомени и са променили мнението си за страната.

Много от положителните отзиви на западните СМИ може да прочетете също в този сайт в раздел «Статии».

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;