Хиперзвуковата ракета «Кинжал» може да поразява цели на разстояние три пъти по-големи, отколкото нейния сухопътен прототип — ракетата от оперативно-тактическия комплекс «Искандер», съобщи източник от отбранително-промишления комплекс на Русия.

«Кинжал», с който са снабдени изтребителите МиГ-31К, има далечина на поразяване 1.5 хиляди километра, уточни събеседникът.

Комплексът «Искандер-М» е предназначен за поразяване на цели на разстояние до 500 километра.

Членът на експертния съвет на колегията към Военно-промишлената комисия на Русия Виктор Мураховски обясни с какво е свързано това увеличаване на далечината на поразяване на ракетата в сравнение с «Искандер».

«Енергията на балистичната ракета, изстрелвана от земята, се изразходва за преодоляване на земното притегляне, в същото време авиационната ракета не се нуждае от енергия за това и харчи енергия за ускорение по хоризонтала — тя няма нужда да се ускорява, защото самолетът по време на пуска лети със свръхзвукова скорост», каза експертът.

Той отбеляза, че другата причина за превръщането на «Искандер» в «Кинжал» са ограниченията за разработката на нови ракети с наземно базиране от подобен клас в рамките на договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действие.

«Кинжал» и другите най-нови системи на руското оръжие бяха представени от Владимир Путин на 1 март по време на посланието до Федералното събрание.

Според Путин, хиперзвуковата ракета, която може да развива скорост десет Маха, гарантирано преодолява всички съществуващи система за противовъздушна и противоракетна отбрана, доставяйки в далечина до 2 хиляди километра ядрени и обикновени бойни заряди.

През пролетта десет МиГ-31, снабдени с «Кинжали», вече встъпиха в опитно-бойно дежурство в Южен военен окръг в Русия.
Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;