Белгийската преса, анализирайки резултатите от срещата Русия-САЩ в Хелзинки, отбелязва, че резултатите са успех за руската страна, която е била по-добре подготвена и в перспектива може да разчита на отстъпки от страна на Белия дом, в това число за санкциите.

Изданието La Libre нарича преминалата среща «руската идилия на Тръмп», по време на която «американският президент е бил малко подготвен или дори въобще не е бил подготвен», а руският лидер е бил «обкръжен с ореола на успеха от световния шампионат по футбол».

«Срещата изпълни целите си: конфронтацията и разногласията отстъпиха място на сътрудничеството, а Тръмп и Путин са радостни, че започнаха да се разбират по-добре помежду си», отбелязват журналисти от изданието.

То счита, че «възобновяването на този диалог може да бъде прелюдия към свалянето на санкциите».

Изданието също твърди, че изявленията на руската страна за транзита на газ през Украйна «ще позволят на Тръмп при връщането си у дома да твърди, че добрите отношения с Русия са в интерес на САЩ», но не с цената на «отстъпки, които могат да включват в перспектива минимум скритото признаване на анексията на Крим».

Президентът на Русия Путин увери своя американски колега Тръмп в това, че Русия е готова да запази транзита на газ през Украйна след старта на «Северен поток-2», а също да продължи транзитния контакт в случай на регулирането на спора между «Газпром» и «Нафтогаз» в съда в Стокхолм.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;