Руският лидер обърна особено внимание на сирийския въпрос. Според него, Москва и Вашингтон могат да вземат лидерството в разрешаването на хуманитарната криза в Сирия.

Руските и американските военни са имали добро взаимодействия и са успели да не допуснат опасни сблъсъци в Сирия.

Президентът на Русия отбеляза, че след завършването на окончателния разгром на терористите в югозападна Сирия ситуацията в Голанските възвишения трябва да се приведат в пълно съответствие със споразумението от 1974 година за разединението на израелските и сирийските войски.

Според него, това ще позволи да върне спокойствието на Голанските възвишения, да се възстанови режимът на прекратяване на огъня между Сирия и Израел, а също надеждно да се обезпечи безопасността на Израел.

ПРОБЛЕМАТИКАТА ИРАН

Путин отбеляза, че е обсъдил с Тръмп въпросите за изпълнение на споразуменията по ликвидиране на ракети със среден и малък радиус на действие.

«Тук е и продължаване действието на Договора за стратегическите настъпателни въоръжения, опасната ситуация около развитието на елементи от глобалната система на американската противоракетна отбрана, изпълнението на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действие и тематиката за разполагането на оръжия в космоса», изброи Путин обсъжданите теми.

Освен това, президентът на Русия сподели, че е обсъдил с Тръмп тревогата на Русия за излизането на САЩ от ядрената сделка за Иран.

Той отбеляза също успешният ход на регулирането на ситуацията на Корейския полуостров, за което е способствало личното включване на Тръмп по този въпрос.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;