Преминалата в Хелзинки срещу между президентите на Русия и САЩ ще донесе полза и на Москва, и на Вашингтон, а също ще занижи влиянието на Европа при решаването на глобалните въпроси, счита председателят на италианския аналитичен център  Vision&Global Тиберио Грациани.

«За много наблюдатели тя ще се окаже странна, но срещата в Хелзинки беше историческа.
Тя сложи края на биполярната система и откри нов курс в международните отношения.
Има предпоставки за глобална реорганизация на континентална основа, а не на базата на отделни държави», заяви експертът.
Според него, срещата в Хелзинки ще донесе полза както на Кремъл, така и на Овалния кабинет.
«Срещата между двамата лидери на основните световни държави, изхождайки от този формат, в който тя премина, маргинализира ЕС и съществено занижи тежестта на отделни европейски страни при глобалните решения», отбеляза Грациани.
Президентът на Русия Владимир Путин и американският лидер Доналд Търмп проведоха в понеделник преговори в Хелзинки, в резултат на които заявиха за готовността за подобряване на отношенията между двете страни.
«Последствията от тази среща ще позволят да се укрепи администрацията на Тръмп във връзка с предстоящите частични избори за Конгреса, в които настоящият президент има намерение да победи тази част от политическото задкулисие, която се стреми да му въздейства от първия ден на неговото управление. 
Това също ще повиши престижа на президента Путин, който заедно с другите азиатски лидери, главно Китай и Индия, може да внесе принос за промяна на границите на новия световен ред», отбеляза политологът.
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;